0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.

Antek

Dojrzewa ok. 6 tygodni. Receptura opiera się na odpowiednim doborze zdrowych dla organizmu człowieka bakterii Lactobacillus acidophilus–5®. Ser ANTEK ma smak wyrazisty, z wyczuwalną nutą słodyczy. Bardzo lubiany przez dzieci. Polecany dla wszystkich dbających o zdrowie i utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej w  swoim organizmie.

Boryna

Dojrzały i wytrawny. Dojrzewa o. 6 tygodni, co pozwala na powstanie dziur charakterystycznych dla serów szwajcarskich. Jest to ser półtłusty o delikatnym i wytrawnym smaku i niewielkiej zawartości tłuszczu. Stworzony z myślą o wszystkich, którym zależy na zdrowej, niskotłuszczowej, ale i smacznej diecie.

Butterkäse

Ser Butterkäse pochodzi z Niemiec, popularny jest również w USA, szczególnie w stanie Wisconsin. W CEKO Butterkäse wytwarzany jest według oryginalnej niemieckiej receptury. Butterkäse z Goliszewa jest kremowy, półtwardy, delikatny, o lekko maślanym smaku i wysokiej zawartości tłuszczu (50%). Łatwo się topi i wyśmienicie smakuje na tostach, zapiekankach i w zupach. Ulubiony ser serowarów z Goliszewa.

Dobrodziej

Dojrzewa 6 tygodni, w tym czasie wytwarzają się w nim największe oczka spośród wszystkich serów CEKO oraz wyrazisty smak. Jest to ser tłusty o wysokiej zawartości wapnia (910mg wapnia w 100g produktu), a także tryptofanu – aminokwasu potrzebnego do wytworzenia się w ludzkim mózgu serotoniny, odpowiedzialnej za dobry nastrój.

Jagna

Receptura oparta jest na tradycyjnych, szwajcarskich przepisach i dostosowana do polskich upodobań smakowych przez goliszewskiego serowara. Ser JAGNA na klasyczny naturalny, wyważony smak, z delikatnie wyczuwalną nutą słodyczy.

Mimmolle

Inspiracją do wytworzenia Mimmolle był ciemno pomarańczowy, twardy ser o ostrym smaku pochodzący z północnej Francji nazywany Mimolette. Ser MIMMOLLE CEKO jest dostosowany do gustów polskich konsumentów, którzy preferują łagodniejsze smaki. Jest jasno pomarańczowy i delikatny. Dojrzewa ponad 8 tygodni, ma nieregularne, duże oczka. Świetnie smakuje na kanapkach, a także krojony w kostki podawany do piwa lub wina.

Mozzarella

Smak naszej mozzarelli to efekt współpracy serowarów z Goliszewa ze swoimi kolegami z Włoch. Dzięki niej, udało się nam stworzyć włoską mozzarelle z polskiego mleka. MOZZARELLA z CEKO jest delikatna w smaku, o dość twardej konsystencji, dzięki czemu łatwo ją kroić i wiórkować. Na ciepło “ciągnie się” w sposób charakterystyczny dla włoskich dań – dlatego jest idealna do pizzy, zapiekanek i tostów.

Old Butterkäse

Ser Butterkäse pochodzi z Niemiec, popularny jest również w USA, szczególnie w stanie Wisconsin. W CEKO Butterkäse wytwarzany jest według oryginalnej niemieckiej receptury. Butterkäse z Goliszewa jest kremowy, półtwardy, delikatny, o lekko maślanym smaku i wysokiej zawartości tłuszczu (50%). Łatwo się topi i wyśmienicie smakuje na tostach, zapiekankach i w zupach. Ulubiony ser serowarów z Goliszewa.

Old Mimmolle

To długodojrzewający ser o intensywnym smaku, kruchej konsystencji i mocno pomarańczowym kolorze. W naszej dojrzewalni spędza trzy miesiące w tym czasie jest intensywnie pielęgnowany przez naszych serowarów. To jedyny ser z goliszewa na który w trakcie dojrzewania, nakładamy warstwy polioctanu, dzięki temu OLD MIMMOLLE oddaje część swojej wody przez co jest bardziej kruchy. Jego dojrzały i intensywny smak wzbogaci deskę serów, nadaje się również do posypania nim makaronu lub położenia na kanapki, jego mocno pomarańczowy kolor pozwala na świetną grę kolorów co dodaje walorów estetycznych przygotowywanym posiłkom.

Piórko

Ma jednolitą konsystencję i delikatny smak. Zawartość tłuszczu została obniżona do 3%, co czyni go najchudszym serem dojrzewającym na rynku, idealnym dla osób odchudzających się lub kontrolujących ilość spożywanego tłuszczu w diecie z przyczyn zdrowotnych. W naturalny sposób PIÓRKO zawiera też znacznie mniej cholesterolu niż większość żółtych serów. Natomiast zawartość białka podwyższona jest do 35%, dzięki czemu jest to ser polecany osobom uprawiającym sport i chcącym zwiększyć masę mięśniową. Zawartość wapnia zwiększono do 1300mg w 100g, co ma korzystny wpływ na strukturę kości.

Wiedeński Ser Ricotta

Ricotta jest serem zwarowym o miękkiej konsystencji. W CEKO wytwarzana jest w sposób naturalny, bez dodatku konserwantów, dzięki czemu uzyskuje kremowy, delikatny smak jak wyrób domowy. RICOTTA może być podawana na słono i na słodko do kanapek, wykorzystywana do wypieku serników, lazanii, jako dodatek do sałatek, pierogów i innych dań. RICOTTA WIEDEŃSKI powstaje z serwatki – bogactwa witamin i aminokwasów. Łatwo przyswajalne białka oraz inne składniki zawarte w serwatce mają udowodnione działanie prozdrowotne. Serwatkę i sery na jej bazie powinny być spożywane przez dzieci, osoby starsze, osoby w trakcie rekonwalescencji i ludzi uprawiających sport.

Zbójnik

Delikatny ser długo wędzony w dymie olchowym. Jego receptura opiera się na sposobach wytwarzania serów spożywanych we włoskich górach. Ma jasną barwę, miękką konsystencję, a odpowiedni czas wędzenia sprawia, że skórka nabiera brązowego koloru i wyrazistego smaku. Polecany jako przekąska, do sałatek i kanapek.