0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.

Jagna

Nuta słodyczy

więcej

Antek

Wyrazisty

więcej

Boryna

Delikatny i wytrawny

więcej

Boryna Wędzony

W dymie olchowym

więcej

Dobrodziej

Największe oczka

więcej

Zbójnik

Długo wędzony

więcej

Zawisza

Dużo białka

więcej

Piórko

Lekki

więcej

Mozzarella

Z polskiego mleka

więcej

Mozzarella Wędzona

W dymie olchowym

więcej

Wiedeński
Ser Ricotta

Kremowy i delikatny

więcej

Mimmolle

Łagodnie wytrawny

więcej

Old Mimmolle

Dojrzały i kruchy

więcej

Butterkäse

Maślany

więcej

Grand Master

Wykwintny

więcej

Jagna

Receptura oparta jest na tradycyjnych, szwajcarskich przepisach i dostosowana do polskich upodobań smakowych przez goliszewskiego serowara. Ser JAGNA na klasyczny naturalny, wyważony smak, z delikatnie wyczuwalną nutą słodyczy.

Antek

Dojrzewa ok. 6 tygodni. Receptura opiera się na odpowiednim doborze zdrowych dla organizmu człowieka bakterii Lactobacillus acidophilus–5®. Ser ANTEK ma smak wyrazisty, z wyczuwalną nutą słodyczy. Bardzo lubiany przez dzieci. Polecany dla wszystkich dbających o zdrowie i utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej w swoim organizmie.

Boryna

Dojrzały i wytrawny. Dojrzewa o. 6 tygodni, co pozwala na powstanie dziur charakterystycznych dla serów szwajcarskich. Jest to ser półtłusty o delikatnym i wytrawnym smaku i niewielkiej zawartości tłuszczu. Stworzony z myślą o wszystkich, którym zależy na zdrowej, niskotłuszczowej, ale i smacznej diecie.

Boryna Wędzony

Jak wszystkie nasze sery wędzone, BORYNA również wędzony jest w tradycyjny sposób, w naturalnym dymie olchowym, w naszej własnej wędzarni w Goliszewie. Najpierw poddajemy go wędzeniu, następnie trafia do dojrzewalni zimnej a na końcu do ciepłej, całość trwa ok. 6 tygodni.
Dzięki temu jego skórka wyraźnie odznacza się od sera. Oryginalny smak i wytworny wygląd sprawią, że BORYNA WĘDZONY sprawdzi się jako ozdoba kanapek i deski serów podawanej na przyjęciach.

Dobrodziej

Dojrzewa 6 tygodni, w tym czasie wytwarzają się w nim największe oczka spośród wszystkich serów CEKO oraz wyrazisty smak. Jest to ser tłusty o wysokiej zawartości wapnia (910mg wapnia w 100g produktu), a także tryptofanu – aminokwasu potrzebnego do wytworzenia się w ludzkim mózgu serotoniny, odpowiedzialnej za dobry nastrój.

Zbójnik

Delikatny ser długo wędzony w dymie olchowym. Jego receptura opiera się na sposobach wytwarzania serów spożywanych we włoskich górach. Ma jasną barwę, miękką konsystencję, a odpowiedni czas wędzenia sprawia, że skórka nabiera brązowego koloru i wyrazistego smaku. Polecany jako przekąska, do sałatek i kanapek.

Zawisza

Ser o podwyższonej zawartości białka, minimalna jego zawartość to 30%, dlatego polecany jest szczególnie osobom na diecie wysokobiałkowej, uprawiającym sport i chcącym zwiększyć masę mięśniową, jak również dbającym o linię – ponieważ maksymalna zawartość tłuszczu wynosi jedynie 9%. Dzięki temu ser Zawisza jest niskokalorycznym, a jednocześnie smacznym składnikiem zdrowego odżywiania.

Piórko

Ma jednolitą konsystencję i delikatny smak. Zawartość tłuszczu została obniżona do 3%, co czyni go najchudszym serem dojrzewającym na rynku, idealnym dla osób odchudzających się lub kontrolujących ilość spożywanego tłuszczu w diecie z przyczyn zdrowotnych. W naturalny sposób PIÓRKO zawiera też znacznie mniej cholesterolu niż większość żółtych serów. Natomiast zawartość białka podwyższona jest do 35%, dzięki czemu jest to ser polecany osobom uprawiającym sport i chcącym zwiększyć masę mięśniową. Zawartość wapnia zwiększono do 1300mg w 100g, co ma korzystny wpływ na strukturę kości.

Mozzarella

Smak naszej mozzarelli to efekt współpracy serowarów z Goliszewa ze swoimi kolegami z Włoch. Dzięki niej, udało się nam stworzyć włoską mozzarelle z polskiego mleka. MOZZARELLA z CEKO jest delikatna w smaku, o dość twardej konsystencji, dzięki czemu łatwo ją kroić i wiórkować. Na ciepło “ciągnie się” w sposób charakterystyczny dla włoskich dań – dlatego jest idealna do pizzy, zapiekanek i tostów.

Mozzarella Wędzona

Wędzona mozzarella jest jedyna w swoim rodzaju. Ma delikatny, niespotykany smak, z nutą olchowego dymu. Pasuje do kanapek, sałatek, świetnie sprawdza się również na deskach serów.

Wiedeński ser Ricotta

Ricotta jest serem zwarowym o miękkiej konsystencji. W CEKO wytwarzana jest w sposób naturalny, bez dodatku konserwantów, dzięki czemu uzyskuje kremowy, delikatny smak jak wyrób domowy. RICOTTA może być podawana na słono i na słodko do kanapek, wykorzystywana do wypieku serników, lazanii, jako dodatek do sałatek, pierogów i innych dań. RICOTTA WIEDEŃSKI powstaje z serwatki – bogactwa witamin i aminokwasów. Łatwo przyswajalne białka oraz inne składniki zawarte w serwatce mają udowodnione działanie prozdrowotne. Serwatkę i sery na jej bazie powinny być spożywane przez dzieci, osoby starsze, osoby w trakcie rekonwalescencji i ludzi uprawiających sport.

Mimmolle

Inspiracją do wytworzenia Mimmolle był ciemno pomarańczowy, twardy ser o ostrym smaku pochodzący z północnej Francji nazywany Mimolette. Ser MIMMOLLE CEKO jest dostosowany do gustów polskich konsumentów, którzy preferują łagodniejsze smaki. Jest jasno pomarańczowy i delikatny. Dojrzewa ponad 8 tygodni, ma nieregularne, duże oczka. Świetnie smakuje na kanapkach, a także krojony w kostki podawany do piwa lub wina.

Old Mimmolle

To długodojrzewający ser o intensywnym smaku, kruchej konsystencji i mocno pomarańczowym kolorze. W naszej dojrzewalni spędza trzy miesiące w tym czasie jest intensywnie pielęgnowany przez naszych serowarów. To jedyny ser z goliszewa na który w trakcie dojrzewania, nakładamy warstwy polioctanu, dzięki temu OLD MIMMOLLE oddaje część swojej wody przez co jest bardziej kruchy. Jego dojrzały i intensywny smak wzbogaci deskę serów, nadaje się również do posypania nim makaronu lub położenia na kanapki, jego mocno pomarańczowy kolor pozwala na świetną grę kolorów co dodaje walorów estetycznych przygotowywanym posiłkom.

Butterkäse

Ser Butterkäse pochodzi z Niemiec, popularny jest również w USA, szczególnie w stanie Wisconsin. W CEKO Butterkäse wytwarzany jest według oryginalnej niemieckiej receptury. Butterkäse z Goliszewa jest kremowy, półtwardy, delikatny, o lekko maślanym smaku i wysokiej zawartości tłuszczu (50%). Łatwo się topi i wyśmienicie smakuje na tostach, zapiekankach i w zupach. Ulubiony ser serowarów z Goliszewa.

Grand Master

Jego receptura stworzona w CEKO łączy w sobie tradycje serowarskie Holandii i Szwajcarii. Duże oczka, długi czas (ponad 8 tygodni) spędzony w dojrzewalni, wyrazisty, ostrzejszy smak, stawiają go w czołówce wykwintnych serów w Polsce. Świetnie smakuje w połączeniu z czerwonym winem, jako przekąska między posiłkami z dodatkiem warzyw i owoców, a także jako podstawa śniadania czy kolacji. GRAND MASTER to ser półtwardy, tłusty, w kolorze letniego słońca.