0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Zupa cebulowo-serowa

04.01.2019

Roz­pie­ści zmy­sły, przy­jem­nie roz­grzeje i nasyci. Ory­gi­nalna zupa cebu­lowa pocho­dzi z Fran­cji i daw­niej roz­ko­szo­wali się nią nawet tam­tejsi kró­lo­wie! Poda­wana z grzan­kami z prze­pysz­nie roz­to­pio­nym na nich serem jest daniem, któ­remu naprawdę trudno się oprzeć. Pole­camy gorąco!

 

 

Składniki:

 

Obieramy z łupinek cebulę i kroimy ją na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę oliwy i na wolnym ogniu dusimy przez 20 minut cebulę, uważając, by się nie przypaliła. Dodajemy mąkę i cukier, mieszamy dokładnie, by nie powstały grudki. Wlewamy wino i pozwalamy mu odparować. Gdy zapach alkoholu się ulotni, dolewamy bulion. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i gotujemy całość przez ok. godzinę na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie trzemy ser. Przed końcem gotowania przygotowujemy w piekarniku grzanki posypane obficie tartym serem. Zupę podajemy w kokilach z grzankami na wierzchu.

 

Poznaj nasze sery