0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Ziemniaki w szynce parmeńskiej

12.06.2018

Tra­dy­cyjna długo doj­rze­wa­jąca szynka pocho­dząca z Parmy powinna suszyć się przy­naj­mniej przez 12 mie­sięcy. Jej deli­kat­nym, słodko-sło­nym sma­kiem delek­to­wali się już sta­ro­żytni Rzy­mia­nie. My pro­po­nu­jemy połą­czyć ją z ziem­nia­kiem i moz­za­rellą. Oczy­wi­ście z Goli­szewa!

 

 

 

 

Oryginalne prosciutto di Parma oprócz tego, że jest pyszne zawiera także niewielką ilość kalorii. W towarzystwie naszej mozzarelli nadaje polskim ziemniakom prawdziwie śródziemnomorskiego smaku. To proste danie można serwować solo lub z dodatkiem dipów czy zielonych sałat.

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy je w osolonej wodzie przez ok. 30 min. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Możemy też przekroić je na surowo, a następnie owinąć każdego ziemniaka folią aluminiową, skropić lekko oliwą z oliwek i podpiec na grillu, aż zmiękną. Gdy ziemniaki będą gotowe, wkładamy pomiędzy obie połówki plaster mozzarelli, przyprawiamy według uznania, a następnie owijamy całość plasterkiem szynki. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 10 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznaj nasze sery