0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Zapiekanka z krewetkami

04.12.2018

Są dania, które sprawdzają się na każdą okazję. I na rodzinny obiad, i na świąteczne spotkanie w gronie przyjaciół. Makaron z krewetkami i oliwkami zapiekany z ciągnącą się mozzarellą wprawi w zachwyt zwłaszcza wielbicieli kuchni włoskiej i owoców morza. Sukces gwarantowany!

 

Składniki:

 

Makaron gotujemy w posolonej wodzie, uważając na to, żeby się nie rozgotował. Musi być lekko twardy, czyli al dente. W tym czasie obieramy czosnek, myjemy paprykę, usuwamy z niej nasiona i kroimy drobno. Oliwki kroimy na plasterki. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy kolejno krewetki i paprykę. Mozzarellę ścieramy na tarce. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy makaron oraz pozostałe składniki. Doprawiamy. Dosypujemy część sera. Delikatnie mieszamy. Wierzch posypujemy pozostałą mozzarellą. Zapiekamy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Poznaj nasze sery