0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Zapiekanka z kalafiora

10.02.2019

Zimą na naszych sto­łach nie powinno zabrak­nąć tego warzywa peł­nego wita­min i mine­ra­łów. Oprócz swo­ich potwier­dzo­nych naukowo wła­ści­wo­ści proz­dro­wot­nych zawiera nie­wielką ilość kalo­rii, a do tego jest bar­dzo sycący. Prze­pis na tę zapie­kankę zachwyci każ­dego, kto lubi kala­fiory.

Składniki

 

Z kalafiora wycinamy głąb i dzielimy go na różyczki. Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy trzy łyżeczki soli i jedną łyżkę cukru. Jeśli dodamy szklankę mleka, kalafior będzie bardziej delikatny w smaku, bardziej biały, no i pozbędziemy się przykrego zapachu podczas gotowania. Po 10 minutach gotowania wyjmujemy i odsączamy kalafiora. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy go do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Na tarce trzemy mozzarellę na duże wiórki. W misce rozbijamy jajka, dodajemy ser, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Mieszamy i dodajemy do kalafiora. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu posypujemy drobno poszatkowanym koperkiem.

 

Poznaj nasze sery