0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Zapiekanka jesienna

04.10.2018

Ziem­niaki i grzyby zapie­kane z serem to wspa­niały, sma­ko­wi­cie pach­nący doda­tek do róż­nego rodzaju mięs lub jar­skie danie główne. Pro­po­nu­jemy dorzu­cić do niego cuki­nię lub bakła­żana. Podane w prze­pi­sie pod­grzybki możemy śmiało zastą­pić pie­czar­kami. I tak będzie pysz­nie!

 

 

 

Składniki

 

 

 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Cebulę i czosnek kroimy drobno i dzielimy na dwie równe części. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i lekko podsmażamy połowę czosnku i cebuli. Następnie dorzucamy do nich pokrojone podgrzybki i smażymy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Na drugiej patelni znowu rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy delikatnie resztę cebuli i czosnku. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy jeszcze kilka minut. Mozzarellę trzemy na grubej tarce lub drobno kroimy. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy je w plasterki i układamy pierwszą warstwę w naczyniu. Posypujemy ją bułką tartą wymieszaną z solą i przyprawami. Na to wykładamy połowę grzybów i cukinii. Wsypujemy połowę sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków, a potem resztę bułki tartej grzybów, cukinii i sera. Ciepły bulion wlewamy po bokach naczynia i całość przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Po 10 minutach zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 10 minut. Wyjmujemy i podajemy na stół!

 

 

 

 

 

Poznaj nasze sery