0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Tartaletki serowo-warzywne

15.05.2018

Wykwintna przystawka na wieczór z przyjaciółmi

 

Składniki na 6 tartaletek

 

To danie można przygotować jako w formie quiche do krojenia na kawałki lub oddzielnie w małych foremkach do tartaletek do podania każdemu oddzielnie. W każdej postaci postawione na stole znikną błyskawicznie:)

Do miski wsypujemy mąkę a na wierzch pokrojone w kostkę masło i sól. Łączymy składniki, ugniatając palcami do momentu połączenia składników. Dodajemy zimną wodę i czekamy aż się wchłonie.  Formujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy pora na cienkie paseczki, cukinię i cebulę na plasterki. Mimolette ścieramy na drobnej tarce, mozzarellę również ścieramy na tarce lub kruszymy na kawałeczki. Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich śmietanę oraz sery. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pora i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy foremkami małe kółeczka. Do nasmarowanych masłem foremek wkładamy ciasto i wypełniamy je nadzieniem. Na wierzchu układamy plasterki cukinii i cebuli. Tartaletki pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C

 

Poznaj nasze sery