0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Szybka potrawka z soczewicą

08.05.2018

Pro­ste, szyb­kie i zdrowe danie obia­dowe. Dobre zarówno na cie­pło, jak i na zimno. Będzie ide­alne na upalne szcze­gól­nie dni dla tych, któ­rzy lubią lekki i war­to­ściowy posi­łek. Oso­bom na die­cie bez­glu­te­no­wej radzimy zastą­pić kuskus pszenny jego dostępną w skle­pach kuku­ry­dzianą odmianą.

 

 

 

Składniki

 

 

 

 

 

Kuskus zalewamy wrzątkiem. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Dodajemy do niego pomidory z puszki. Mieszamy. Dorzucamy przepłukaną na sitku soczewicę i gotujemy ją w pomidorowym sosie. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Wsypujemy przyprawy i całość dusimy ok. 10 minut. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę mozzarellę i kuskus.

 

 

Poznaj nasze sery