0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Śródziemnomorski miks

12.06.2018

Papryka, bakła­żan, fen­kuł – bez nich kuch­nia wło­ska nie mogłaby się obejść. Włosi uwiel­biają je gril­lo­wać i czę­sto jedzą na cie­pło lub ostu­dzone kon­ser­wują w zale­wie z oliwy z oli­wek, czosnku i pie­truszki. My posta­no­wi­li­śmy połą­czyć te pyszne warzywa z kró­lową wło­skich serów – moz­za­rellą.

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

 

 

Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Kropimy je oliwą i układamy na patelni grillowej lub na tacce na grillu. Pieczemy je aż staną się miękkie – najwięcej czasu zabiera to papryce, dlatego to warzywo warto włożyć kilka minut wcześniej niż pozostałe. Gdy całość będzie gotowa, posypujemy startą na grubej tarce mozzarellą, która ładnie się rozpuści pod wpływem ciepła. Doprawiamy do smaku i kropimy gęstym octem balsamicznym.

 

 

 

 

 

 

 

Poznaj nasze sery