0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Śledzik pod pierzynką

04.12.2018

Tradycyjnie to danie nazywa się szuba i występuje z dodatkiem buraczków. Choć proponujemy jego uproszczoną wersję z mniejszą ilością składników, to równie efektownie prezentuje się w szklanych naczyniach, przez które widać wszystkie warstwy tej pysznej sałatki.

 

Składniki:

 

Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i moczymy ok. 1,5 godziny, by pozbyć się intensywnego zapachu i nadmiaru soli. Gotujemy jajka. Ścieramy ser. Obieramy marchew i również ją gotujemy. Szatkujemy cebulkę i układamy ją na dnie salaterki (jeśli podajemy sałatkę w pucharkach, wszystkie składniki rozkładamy po równo do każdego naczynia). Posypujemy pieprzem. Ostudzone jajka kroimy drobno i robimy kolejną warstwę. Na niej układamy majonez. Następnie dokładamy pokrojone śledzie, ogórki, marchewkę. Całość smarujemy majonezem i posypujemy startym serem. Dekorujemy listkiem zielonej pietruszki.

Poznaj nasze sery