0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Sery żółte bez konserwantów – zdrowie w naszej kuchni

12.06.2018

Żółty ser ma wielu fanów na całym świecie. Niewątpliwie jest to dodatek, który doskonale komponuje się z większością potraw. Można go przygotowywać i smakować na różne sposoby – jest równie pyszny zapiekany jak i po prostu podany na kromce świeżego pieczywa. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie sery są godne tego miana i naszej uwagi.

Korzyści dla zdrowia

Niestety półki sklepowe pełne są wyrobów jedynie udających ser, natomiast tylko prawdziwe sery żółte to wysokiej jakości wyroby bogate w składniki odżywcze. Żółty ser dobrej jakości jest źródłem pełnowartościowego białka, głównie kazeiny, przyswajanej przez nasz organizm lepiej niż ta pochodząca z twarogu. W zależności od rodzaju sera powinien od zawierać od 16% do aż 40% białka. Sery to także bogactwo wapnia (aż 96-98%), które odpowiada za stan naszych kości i pomaga np. zapobiegać próchnicy. Wapń pozytywnie wpływa także na procesy metaboliczne. Serowe przekąski podawane w atrakcyjny sposób to również doskonałe rozwiązanie w przypadku dzieci, które nie przepadają za mlekiem. Inne cenne składniki, jakie znajdziemy w serze to cynk korzystnie wpływający na stan paznokci i włosów, a także potas, fosfor oraz witaminy, m.in. A i D. Należy jednak pamiętać, że żółty ser zawiera sporą ilość tłuszczu i soli, dlatego nie jest zalecany osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy. W tym przypadku warto zachować umiar w jego spożywaniu.

Jak wybrać dobry ser?

W sprzedaży mamy naprawdę dużą ofertę. Jeśli chodzi o sery żółte – rodzaje tego wyrobu wciąż zaskakują nawet koneserów. W asortymencie wielu sklepów znajdziemy sery o różnych smakach czy uzupełnione o takie dodatki jak zioła, papryka, oliwki, orzechy. Najważniejsze jest jednak to, aby wybierać sery żółte bez konserwantów, gdyż jedynie takie wyroby pełne są wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia naszego organizmu. Niestety obok serów najwyższej jakości na półce sklepowej znajdziemy również wyroby seropodobne. Na szczęście jest sposób na to, by rozpoznać właściwy produkt.

Nazwa „ser” jest chroniona przez Unię Europejską, co oznacza, że jedynie wyroby wytworzone w 100% z mleka mogą być określane tym mianem. Produkty seropodobne zawierają dodatkowo tłuszcze roślinne, dzięki temu mogą kosztować mniej. Dlatego gdy wybieramy żółty ser w sklepie, warto zwrócić uwagę na etykietę. Wszelkie produkty nieoznaczone słowem „ser”, a zawierające napis, np. „typu gouda” z całą pewnością nie są tym wyrobem, jakiego szukamy. Ważnym elementem jest też skład produktu – im krótsza lista składników, tym lepiej. Pamiętajmy, że dobre sery żółte bez konserwantów i barwników powinny kosztować przynajmniej 27-30 złotych za kilogram.

Poznaj nasze sery