0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Z czym łączyć ser?

15.03.2018

Jedni uwa­żają, że nie ma lep­szego duetu niż ser i wino, inni zde­cy­do­wa­nie sta­wiają na połą­cze­nie z zim­nym piwem. Kto w tym spo­rze ma rację? Sta­wiamy na remis! Warto jed­nak poznać parę zasad odno­szą­cych się do rodza­jów sera, które uła­twią nam wła­ściwy wybór towa­rzy­szą­cego napitku.

 

Ser i wino

Podstawowa zasada łączenia win z serami mówi, że im mocniejszy aromat sera, tym bardziej aromatyczne i mocne wino należy podawać. Jeśli ktoś chce podejść do tematu ambitniej, polecamy poniższe zestawienia.

  

 

Ser i piwo    

Zwolennicy tego zestawu uważają, że piwo jeszcze lepiej podkreśla smak sera niż wino. To dzięki zawartości dwutlenku węgla, który oczyszcza podniebienie i przygotowuje je na kolejne kęsy specjału, pozwalając wyczuwać wszelkie subtelności smaku. Oto kilka podpowiedzi, jaki trunek najlepiej podkreśli walory poszczególnych rodzajów sera.

 

Powyższe kompozycje polecane przez smakoszy są jedynie propozycją, bo przecież każdy z nas może stworzyć swoje własne ulubione połączenie. Jeśli takie macie, chętnie je poznamy.

 

 

Poznaj nasze sery