0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Sery w doborowym towarzystwie

15.03.2018

Jedni uważają, że nie ma lepszego duetu niż ser i wino, inni zdecydowanie stawiają na piwo. Kto w tym sporze ma rację? Stawiamy na remis! Warto jednak poznać parę zasad, które ułatwią nam wybór.

 

Ser i wino

Podstawowa zasada łączenia win z serami mówi, że im mocniejszy aromat sera, tym bardziej aromatyczne i mocne wino należy podawać. Jeśli ktoś chce podejść do tematu ambitniej, polecamy poniższe zestawienia.

  

Ser i piwo    

Zwolennicy tego zestawu uważają, że piwo jeszcze lepiej podkreśla smak sera niż wino. To dzięki zawartości dwutlenku węgla, który oczyszcza podniebienie i przygotowuje je na kolejne kęsy specjału, pozwalając wyczuwać wszelkie subtelności smaku. Oto kilka podpowiedzi, jaki trunek najlepiej podkreśli walory poszczególnych rodzajów sera.

 

Powyższe kompozycje polecane przez smakoszy są jedynie propozycją, bo przecież każdy z nas może stworzyć swoje własne ulubione połączenie. Jeśli takie macie, chętnie je poznamy.

MZ

Poznaj nasze sery