0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Serowy mundial

15.03.2018

Co roku najlepsi serowarzy biorą udział w ekskluzywnych zawodach. Wygrana w konkursie jest gwarancją prestiżu i uznania wśród koneserów. W ślad za tym idą zamówienia od najlepszych restauracji świata.

 

Londyńska tradycja

Word Cheese Awards to największy konkurs na świecie, w którym o mistrzowski tytuł walczą tylko i wyłącznie wytwórcy serów. W zeszłym roku wybór był trudny, ponieważ ocenie poddano aż 3000 wyrobów z sześciu kontynentów. Jury składało się z 230 sędziów, pracujących w 3-, 4-osobowych zespołach. Podczas degustacji zwracano uwagę na skórkę, kolor, konsystencję oraz oczywiście smak sera. Każdy zespół nominował jeden produkt, tzw. Super Gold ze swojego stołu, co pozwoliło na wyłonienie do II rundy 66 półfinalistów. Wybrane w ten sposób sery były oceniane ponownie przez Super Jury złożone już tylko z 16 uznanych na całym świecie ekspertów. To oni wytypowali sery do rundy finałowej. W jej trakcie sędziowie debatowali nad poszczególnymi serami przed zebraną na mistrzostwach publicznością. Całość wydarzenia była transmitowana na żywo w lokalnej telewizji. Na koniec każdy z członków jury przyznawał punkty, na podstawie których wybrano najlepszy ser świata. Został nim pochodzący z Kornwalii Cornish Kern – wyjątkowy, półtwardy ser wytwarzany z mleka krowiego. Słodki, a jednocześnie lekko pikantny. Jego maślany smak podkreślają karmelowe i orzechowe nuty. Cena za kilogram wynosi ok. 200 zł. Drugie i trzecie miejsce zajęli serowarzy z Włoch i Austrii. Co ciekawe, Francuzi uważani za autorytet w tej dziedzinie byli dopiero na 10. pozycji.

 

Święto serów i nabiałów      

Francuskim serowarom powiodło się natomiast podczas innego wydarzenia branży mleczarskiej, jakim jest International Cheese Awards. W 2017 roku miał on już swoją 120. edycję. Tym razem do udziału zgłoszono 5676 produktów nabiałowych z 31 krajów świata. Do konkursu przystąpiło 1380 wystawców, a wyroby oceniało 300 ekspertów. Główny sędzia, Dai Williams, powiedział, że tegoroczny poziom był wyjątkowo wysoki i trudno było się zdecydować, komu przyznać nagrody. Zwycięzcą ICA Supreme Champion został owczy ser pleśniowy Roquefort Revelation Papillon, dojrzewający w grotach południowej Francji. Wyróżnia go intensywny zapach i kremowa konsystencja. Kilogram tego specjału kosztuje około 130 zł.

 

Zawody w Lidzbarku

Nie tylko na świecie organizuje się mistrzostwa w serowarstwie. W Polsce popularny jest Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych, który rokrocznie odbywa się w Hotelu Krasicki w Lidzbarku Warmińskim. Można tam nie tylko posmakować serów z różnych regionów, ale także wziąć udział w ciekawych wykładach i warsztatach. W tym roku np. dowiemy się, jak łączyć sery z cydrem, ugotować zupę serową czy podawać sery z konfiturami cytrynowymi.

MZ

Poznaj nasze sery