0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Sałatka z makaronem i mozzarellą

25.06.2018

Ita­lia od razu koja­rzy się nam z pizzą i oczy­wi­ście maka­ro­nem. Tego ostat­niego Włosi kon­su­mują rocz­nie aż 1 milion 600 tysięcy ton. Pasta jest prze­cież dla nich codzien­nie obo­wiąz­ko­wym pierw­szym daniem. Ale nie tyl­ko… Można z niej zro­bić pyszną sałatkę, ide­alną na let­nie wie­czory.

 

 

Dziś proponujemy pyszną sałatkę uwielbianą przez Włochów. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników. Nie musicie też poświęcić na to zbyt wiele czasu. To danie dobre na upalny letni wieczór, a także idealny pomysł na to, jak wykorzystać makaron, który został nam z obiadu:)

 

 

Składniki:

 

 

 

 

 

 

 

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, studzimy go pod bieżącą, zimną wodą. Kroimy pomidorki na połówki. Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki albo sześciany. Do ostudzonego, suchego makaronu dodajemy kolejno pomidory, mozzarellę i oliwki. Doprawiamy przyprawami i oliwą z oliwek, delikatnie mieszamy. Na koniec dekorujemy listkami świeżej bazylii. Sałatka gotowa!

 

 

 

 

 

 

Poznaj nasze sery