0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Placki ziem­nia­czane z serem

13.11.2018

Czy wie­cie, że dzisiaj, 13 listo­pada, mamy święto plac­ków ziem­nia­cza­nych? Ucz­cijmy zatem tę oka­zję, przy­go­to­wu­jąc domow­ni­kom pyszne placki z dodatkiem żół­tego sera i dipem śmie­ta­nowo-czosn­ko­wym. Możemy się zało­żyć, że z takich obcho­dów wszy­scy będą zado­wo­leni.

 

Placki ziemniaczane są podobno polskim wynalazkiem. Jednak takie danie, przygotowywane na różne sposoby, można spotkać w wielu kuchniach. Uwielbiają je nasi wschodni sąsiedzi. W kuchni skandynawskiej podawane są z wędzonym łososiem. Węgrzy doprawiają je paprykarzem, a w Szwajcarzy boczkiem i cebulą. U nas najprostszym wariantem są zwykłe placki ziemniaczane z solą lub cukrem. My proponujemy niewielką odmianę – dodajcie do nich żółty ser, a przekonacie się, że ekspresowo znikną z talerzy.

 

Skład­niki

  • 1 kg mączy­stych ziem­nia­ków, np. Bryza
  • 200 g żół­tego sera w kostce, np. Antek lub Boryna z Goli­szewa
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • śmie­tana 18 proc.
  • ząbek czosnku
  • szczy­pio­rek
  • olej do sma­że­nia

 

 

Ziemniaki (najlepiej, by były większe) myjemy i ucieramy na tarce. Do masy ziem­nia­cza­nej wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przy­prawy oraz starty żółty ser. Mie­szamy wszystko dokład­nie i na koniec doda­jemy łyżkę oleju. Do małej miseczki wle­wamy śmie­tanę i dopra­wiamy ją zmiaż­dżo­nym w pra­sce czosn­kiem oraz szczyptą soli. Na patelni roz­grze­wamy olej i sma­żymy placki, aż uzy­skają złoty kolor. Poda­jemy je z dipem i posie­ka­nym szczy­pior­kiem.

 

Poznaj nasze sery