0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Najdroższe sery świata

15.03.2018

Czy ser może kosztować ponad 4000 złotych za kilogram? Może. W dodatku ma wielu wielbicieli, a są i tacy, którzy mogą wykupić od razu cały roczny zapas produkcji.

 

Dokładnie tak zrobił jeden z najlepszych tenisistów świata Novak Djoković, który dla swojej restauracji, serwującej wyłącznie zdrowe jedzenie, wykupił całą roczną produkcję serbskiego sera z rezerwatu w Zasavicy (to miejscowość położona kilkadziesiąt kilometrów od stolicy Serbii – Belgradu). Ser wyrabiany jest wyłącznie z mleka oślic, a receptura trzymana w ścisłej tajemnicy. Za kilogram del Pule, bo o nim mowa, trzeba zapłacić około 1000 euro, co w przeliczeniu na złotówki daje ponad 4000 zł. Na przygotowanie 1 kilograma tego specjału potrzeba aż 25 litrów mleka! Warto nadmienić, że osły wytwarzają dużo mniej mleka niż krowy, stąd pozyskanie go jest i droższe, i bardziej czasochłonne. Z tego powodu zwierzęta są dojone 3 razy dziennie. Całość produkcji toczy się na jednej farmie, która dzięki smakoszom sera szybko się rozrasta. Około roku 2000 hodowla składała się wyłącznie z 12 osłów, obecnie po niecałych 20 latach stado liczy już ponad 300 osobników. Ser delikatnie się kruszy i ma blado-kremowy kolor. Podobno wrażenia smakowe po degustacji sera del Pule na długo zapadają w pamięci.

 

Przysmak z północy

Innym z najdroższych serów na świecie jest ser Moose z Moose House ze Szwecji, który kosztuje około 3500 złotych za kilogram. Ser wyrabiany jest z mleka łosic z odmian: Gullan, Haelga i Juna. Podobnie jak del Pule, produkowany jest na specjalnej ekologicznej farmie. Zwierzęta są dojone od maja do września, stąd ser jest dostępny w ograniczonych ilościach. Roczna produkcja serów z farmy to około 300 kg. Zdecydowana większość produkcji trafia do szwedzkich restauracji. Mleko łosic zawiera dużo więcej białka niż krowie, jest więc to produkt bardzo dobry dla osób z niedoborami białka np. z osteoporozą. Wyglądem przypomina ser feta.

 

 

Delicja od szczęśliwych krów  

Na trzecim miejscu w cenie około 3000 zł za kilogram plasuje się ser Caciocavallo Podolico przypominający kształtem tykwę. Na tak wysoką cenę wpływa również sezonowość produkcji. Krowy Podolico, z których pozyskuje się mleko, mogą być dojone wyłącznie w maju i czerwcu. Co więcej, wypasane są wyłącznie na wolności. Farmerzy dbają o to, by zwierzęta zdrowo się odżywiały. Przysmakiem krów są pokrzywy, jagody, owoce dzikiej róży, głóg, krwawnik, jałowiec czy poziomki. Podolico caciocavallo to szlachetny ser, spożywany zwykle pod koniec posiłków. Zaawansowany stopień produkcji, w tym dojrzewanie dochodzące do 6 lat, nadaje mu niepowtarzalne walory smakowe.

 

Tradycyjne receptury

Na dalszym miejscu plasuje się luksusowy Cheddar. Cena kilograma tego sera to ponad 250 funtów,  co w przeliczeniu na złotówki daje 1200 zł. To twardy, dojrzewający ser o ostrym smaku z dodatkiem trufli i płatków złota. Jego nazwa wywodzi się od wsi Cheddar w hrabstwie Somerset w Wielkiej Brytanii. Jest tam produkowany już od XII wieku.

Innymi serami, ale już nie tak drogimi, są brytyjski Gorau Glas i francuskie Bitto i Brie, których ceny oscylują w granicach 300-350 zł za kilogram. Ten pierwszy jest wytwarzany przez rodzinną firmę na północy Walii. Do produkcji sera używane są tradycyjne receptury. Ser ma lekko płynną, kremową konsystencję i niebieskawą barwę.

Francuski ser Bitto o walcowatym kształcie powstaje z mieszaniny mleka kóz rasy Orobica i krowiego. Wytwarzany jest w alpejskim regionie Valle del di Bitto Albaredo i Gerola w Parco delle Orobie Valtellinesi. Ciekawostką jest to, że może dojrzewać nawet 10 lat! Gotowy produkt ma słomkową barwę.  

 

 

 

Co za smak!
Nie zawsze te najdroższe sery zdobywają najwyższe noty na branżowych zawodach. Podczas przedostatniej 29. edycji najbardziej prestiżowego międzynarodowego konkursu dla serowarów World Cheese Award wygrał norweski ser Kraftkar z gospodarstwa Tingvollost z uroczej miejscowości Torjulvagen w zachodniej Norwegii. 266 jurorów uznało ten ser najlepszym z najlepszych spośród wszystkich serów biorących udział w 29 edycjach konkursu. Jego cena wynosi ok. 270 dolarów za kilogram.

MZ

Poznaj nasze sery