Postanowiliśmy też wzbogacić nasze danie o jeden chętnie stosowany przez Włochów składnik – aceto balsamico czyli ocet balsamiczny. Kilka kropel wystarczy, by mięso połączone z serem zyskało prawdziwie włoski charakter.
Z obranych i posiekanych 2 ząbków czosnku i oliwy, soli, pieprzu i kilku kropel octu balsamicznego przygotowujemy prostą marynatę do mięsa. Zalewamy nią oczyszczone i podzielone na pół piersi kurczaka i dokładnie mieszamy, by marynata dotarła do każdego kawałka mięsa. Odstawiamy na ok. godzinę. W tym czasie rozpalamy grilla i przygotowujemy ruszt. Zamarynowane mięso układamy na ruszcie i pieczemy. Gdy będzie gotowe. Układamy je grillowych tackach. Na każdym kawałku kurczaka kładziemy plaster mozzarelli i pokrojone pomidorki. Podpiekamy jeszcze kilka minut, aż mozzarella smakowicie się stopi. Podajemy skropione octem balsamicznym (opcjonalnie) i udekorowane świeżą bazylią.