0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Krzywa wieża z bakłażana

11.06.2018

Najsłynniejsza na świecie krzywa wieża stoi oczywiście w Pizie. Już na początku budowy zaczęła się odchylać od pionu, tak jak nasze bakłażany poprzekładane pysznie topiącą się mozzarellą. Naszej wieży dalszy przechył absolutnie nie grozi – zbyt szybko zniknie z talerza. Chcecie się przekonać?

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakłażany myjemy i kroimy na plastry. By pozbyć się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki, warto posypać plastry solą i odstawić na ok. pół godziny, aż wydzieli się sok. Następnie opłukujemy je pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i opiekamy na grillu lub na patelni grillowej posmarowanej oliwą. Mozzarellę i pomidor kroimy na plasterki. Na upieczonych, ciepłych plastrach bakłażana, kładziemy mozzarellę, która lekko się roztopi. Dokładamy plasterki pomidora i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, żeby nasza wieża lepiej się trzymała, możemy spiąć ją patyczkiem do szaszłyków. Na wierzchu układamy listki świeżej bazylii.

 

 

 

 

 

Poznaj nasze sery