0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Karnawałowe przekąski

30.01.2019

Wytrawne muf­finki będą barw­nym i sma­ko­wi­tym uroz­ma­ice­niem pod­czas domo­wego przy­ję­cia. Ich przy­go­to­wa­nie jest raczej mało skom­pli­ko­wane, ale jeśli ktoś nie ma zbyt wiele czasu i ochoty na wypieki, mamy dla niego banal­nie pro­stą przy­stawkę – zapiekane koreczki z bocz­kiem i serem.

 

Muffinki składniki:

 

Myjemy papryki, wycinamy z nich trzonek i pestki. Kroimy w cienkie paski, a następnie małe kostki. Także pora kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy rozdrobnione warzywa. Smażymy je na wolnym ogniu, aż zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia. Na tarce ścieramy ser. Kroimy szynkę na drobne kawałki. Rozdrabniamy natkę pietruszki. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Dodajemy mleko, ser, przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy warzywa, szynkę i natkę pietruszki. Masę mieszamy i dodajemy odrobinę oliwy. Foremki do babeczek natłuszczamy oliwą i wlewamy w nie przygotowaną masę. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

 

Dla zabieganych proponujemy koreczki z wędzonego sera i boczku.

 

 

W cienkie plasterki boczku zawijamy kawałki wędzonego sera “Zbójnik” Sery z Goliszewa. Układamy na kromce bagietki, nadziewamy wykałaczką i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż boczek lekko się zrumieni.

 

Poznaj nasze sery