Myjemy papryki, wycinamy z nich trzonek i pestki. Kroimy w cienkie paski, a następnie małe kostki. Także pora kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy rozdrobnione warzywa. Smażymy je na wolnym ogniu, aż zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia. Na tarce ścieramy ser. Kroimy szynkę na drobne kawałki. Rozdrabniamy natkę pietruszki. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Dodajemy mleko, ser, przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy warzywa, szynkę i natkę pietruszki. Masę mieszamy i dodajemy odrobinę oliwy. Foremki do babeczek natłuszczamy oliwą i wlewamy w nie przygotowaną masę. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Dla zabieganych proponujemy koreczki z wędzonego sera i boczku.
W cienkie plasterki boczku zawijamy kawałki wędzonego sera “Zbójnik” Sery z Goliszewa. Układamy na kromce bagietki, nadziewamy wykałaczką i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż boczek lekko się zrumieni.