0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Kanapka z grilla

13.07.2018

Włosi uwiel­biają gril­lo­wane panini czyli kanapki. Ich serce pra­wie zawsze sta­nowi moz­za­rella. Nie­za­leż­nie od tego czy w środku znaj­dzie się szynka czy warzywa, roz­to­piony ser pysz­nie się z nimi kom­po­nuje. Pro­po­nu­jemy zro­bić takie kanapki z warzy­wami upie­czo­nymi na grillu lub w pie­kar­niku.

 

 

 

 

 

Te apetyczne przekąski są doskonałe na pikniku lub podczas grilla w ogrodzie. Oprócz tego, że są absolutnie pyszne mają jeszcze jedną zaletę. Do ich podawania nie potrzeba żadnych sztućców ani talerzy. Wystarczą serwetki. Jeśli chcecie, by Wasi goście mieli większy wybór przygotujcie dla nich różnego rodzaju pieczywo: pełnoziarniste, z oliwkami lub z cebulą. Jednak najlepiej sprawdzi się w tym przepisie ciabatta.

 

Składniki na 4 porcje:

 

 

 

 

 

 

Pomidor i bakłażan kroimy w plasterki. Zgniatamy czosnek. Warzywa układamy na tacce grillowej (jeśli używamy piekarnika układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia), posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy, aż zmiękną. Kroimy pieczywo wzdłuż na pół. Mozzarellę kroimy na plasterki. Do środka bułek wkładamy podpieczone pomidory, mozzarellę i bakłażany. Owijamy kanapkę folią aluminiową i kładziemy ją jeszcze na kilka minut na ruszcie lub wkładamy do piekarnika.

 

Chcecie poznać inne przepisy na pyszne grillowane warzywa z mozzarellą? Polecamy Śródziemnomorski miks i Gondole z cukinii.

 

 

 

 

Poznaj nasze sery