0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Jak wędzić sery?

2017.07.28

Piękna złotobrązowa skórka, ciekawy aromat i charakterystyczny smak. Te trzy cechy sprawiają, że obok serów wędzonych ciężko jest przejść obojętnie.

“W naszej serowni lubimy bawić się recepturami”

Wędzenie to bardzo stara tradycja – może właśnie temu swojskiemu i tradycyjnemu sznytowi sery i wędliny zawdzięczają swoją popularność. W tym tekście chcemy powiedzieć Wam, jak należy wędzić sery i jak to robimy w naszej goliszewskiej serowni!


Żeby wędzić, trzeba mieć na czym. Dlatego zanim sery trafią do wędzarni, konieczne jest przygotowanie odpowiedniego drewna. Nie można od tak wziąć kawałka pieńka i wrzucić go do paleniska. Drewno musi być dokładnie wyselekcjonowane. Najważniejszy jest gatunek. Do wędzenia należy używać wyłącznie drewna z drzew liściastych. Drewno drzew iglastych ma w sobie dużo żywicy, przez co dym otrzymany w trakcie jego spalenia będzie smolisty, a na wędzonym produkcie może pojawić się nieprzyjemna w smaku sadza.


W naszej serowni do wędzenia serów używamy drewna olchowego. Jego dym nadaje Serom z Goliszewa przyjemny brązowy kolor, który może przybrać odcień miodu lub ciemniejszego brązu, w zależności od długości wędzenia.


Poza kolorem, drewno bukowe nadaje Zbójnikowi – naszemu najpopularniejszemu wędzonemu serowi – wyjątkowy smak. Dzięki odpowiedniemu wędzeniu naszym serowarom udało się przygotować ser o miękkiej konsystencji i smaku, który łączy w sobie wędzony charakter i zaskakującą delikatność. Aromat Zbójnika przywodzi na myśl górskie miejscowości, jednak jego smak na pewno nie skojarzy się Wam z oscypkiem. Nasz wędzony krążek, jak pieszczotliwe nazywamy go w serowni, jest serem, którego powinniście spróbować w sałatkach, na kanapkach lub na ciepło z grilla, jednak równie dobrze smakuje sam jako przekąska.


W naszej serowni lubimy bawić się recepturami. Dlatego stworzyliśmy ser niespotykany, który zachwyca ciekawym smakiem i mnogością kulinarnych zastosowań! To Mozzarella Wędzona – prawdziwa gratka dla wielbicieli nowych, ciekawych smaków. Jej niecodzienny charakter to zasługa najlepszej jakości mleka i umiejętnego wędzenia. Dzięki dymowi olchowemu jej skórka ma przyjemny lekko brązowy kolor i ciekawy smak, który świetnie sprawdza się w sałatkach, ale równie dobrze wypadnie na desce serów lub w daniach na ciepło.


Jak widzicie, wędzone Sery z Goliszewa można jeść na wiele sposobów. Samo wędzenie jest metodą w pełni naturalną, która nie tylko konserwuje sery, ale dodaje im też przyjemnego i swojskiego smaku, za którym wszyscy tęsknimy.

Poznaj nasze sery