0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Jak przechowywać ser?

20.01.2017

Jak długo ser żółty może leżeć w lodówce? W jakim opakowaniu należy go trzymać? Czy sery można mrozić? Odpowiadamy na te pytania!

 

Sery żółte zwykliśmy kupować na wagę – czy to w plasterkach, czy w kawałku. Jak więc należy przechowywać ten produkt, by jak najdłużej zachował swoje walory smakowe? Przede wszystkim należy pamiętać, że w zależności od formy, w jakie go kupiliśmy, ser może leżeć w lodówce przez określony czas. W przypadku sera kupionego w kawałku będzie to mniej więcej trzy tygodnie, natomiast ser w plasterkach powinniśmy przechowywać w lodówce maksymalnie do 4 dni – ser w plastrach pleśnieje szybciej, dlatego warto kupować go mniej, a częściej.

 

“Sery lubią delikatny chłód, najlepiej taki około 10°C (…)”

Jakie opakowanie będzie dla sera żółtego najlepsze? Na pewno to oryginalne, w którym nabyliśmy go w sklepie, choć folia spożywcza lub aluminiowa również się dobrze sprawdzi. Ważne tylko, by ser był opakowany szczelnie i nie miał w lodówce kontaktu z innymi produktami – szczególnie tymi bardziej aromatycznymi. Możemy również skorzystać z opakowań próżniowych, z których wysysa się powietrze – brak dostępu powietrza sprawi, że bakterie nie będą mogły się rozwinąć, a produkt pozostanie świeży przez dłuższy czas. A co z temperaturą? Sery lubią delikatny chłód, najlepiej taki około 10˚C, dlatego należy trzymać je na niższych półkach lodówki lub w szufladzie – tam temperatura jest najwyższa, a do tego mamy pewność, że ser będzie odseparowany od innych produktów.

 

A czy ser żółty można mrozić? Odradzamy, zwłaszcza w przypadku serów dojrzewających jak Boryna, Antek czy Jagna. Jeśli jednak ktoś zdecyduje się na taki krok, trzeba mieć na uwadze, że zamrożony produkt na pewno straci część swoich walorów smakowych, zapachowych oraz plastycznych. Ser najlepiej jest mrozić w kawałku – dzięki temu nie będzie się on kruszył, jak w przypadku zamrożonego sera w plasterkach. Przed włożeniem produktu do zamrażalnika należy go dokładnie opakować, aby nie nasiąknął potem innymi zapachami. Sery półtłuste można mrozić na okres ok. dwóch tygodni, natomiast twarde sery można przechowywać w zamrażalniku nawet przez 3-4 miesiące.

Poznaj nasze sery