0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Jagna Goliszewska panna.

29.05.2017

Jagna. Piękna, naturalna, prosto z polskiej wsi. Nie dla niej udawanie kogoś, kim nie jest, woli od razu pokazać swoje najlepsze walory. Pewnie zastanawiacie się, o jakiej Jagnie piszemy. Otóż bohaterką tego tekstu będzie ser dojrzewający Jagna z Goliszewa.

Jej receptura przywędrowała do naszej serowni ze szwajcarskiej wsi. W Goliszewie zajęli się nią najlepsi serowarzy. Dzięki nim nabrała polskiego charakteru, który odnaleźć można w każdym kęsie. Jaka jest Jagna? Przede wszystkim naturalna. Powstaje z najlepszej jakości polskiego mleka, do którego serowarzy dodają podpuszczkę i odpowiednie kultury bakterii. Wtedy w serowarskich kotłach zaczyna dziać się magia – powstaje skrzep serowarski, a po odpowiednim czasie serowarzy uformują z niego bloki, które trafią do kąpieli w solance, skąd powędrują do dojrzewalni.

 

Delikatny i wyważony smak sera Jagna zachwyca subtelną wyrazistością. Taką niespotykaną kombinacje udało się osiągnąć dzięki połączeniu szwajcarskich tradycji serowarskich z wiedzą i uczuciem goliszewskich serowarów. Właśnie dlatego każdy plasterek Jagny zachwyca polską delikatną słodyczą i typowymi dla szwajcarskich serów okami.

 

Smak Jagny zachwyca na wiele sposobów. Zacznijmy od najprostszych! Jej szwajcarsko-polski charakter świetnie prezentuje się na kanapkach – to proste danie ratuje z głodowej opresji tych z nas, którzy zawsze mają mało czasu. Docenicie go też podczas grillowania, które nadciąga wielkimi krokami. Po prostu połóżcie na kawałku ulubionego mięsa plaster Jagny i czekajcie aż się roztopi, otulając go smakiem. Jak sami widzicie, Jagna to prosty i szczery ser, którego smakiem należy cieszyć się na co dzień, dokładnie tak, jak tego chcecie.

Poznaj nasze sery