0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Gondole z cukinii

12.06.2018

Wenec­kie gon­dole robione są ręcz­nie przez rze­mieśl­ni­ków prze­ka­zu­ją­cych sobie ten fach z poko­le­nia na poko­le­nie. Każda łódź musi być indy­wi­du­al­nie dopa­so­wana m.in. do wagi wła­ści­ciela. Nasze gon­dolki z cuki­nii warto dopa­so­wać do ape­ty­tów gości, któ­rych zapro­simy do sie­bie na grilla.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

 

 

 

 

 

 

Myjemy cukinie i odcinamy stwardniałe końcówki. Kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Skropione oliwą połówki cukinii układamy na tackach grillowych i podpiekamy na ruszcie. W tym czasie ścieramy mozzarellę na wiórki i kroimy oliwki na małe kółeczka. Gdy cukinie staną się miękkie, w wydrążone otwory wkładamy mozzarellę i oliwki, doprawiamy do smaku. Całość zapiekamy do czasu aż ser smakowicie się rozpuści. Na talerzu układamy obok podpieczonych pomidorków koktajlowych.

 

 

 

 

 

 

Poznaj nasze sery