0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Faszerowana dynia piżmowa

30.10.2018

Jesień w pełni, a zatem w kuchni wciąż nie­kwe­stio­no­wany prym wie­dzie dynia. Ta, którą pole­camy do tego dania to dynia piż­mowa. Ma lekko orze­chowy, słodki smak, inten­syw­nie poma­rań­czowy miąższ i kre­mową skórkę. Jest nie­duża i podłużna. Wprost ide­alna do fasze­ro­wa­nia! Spró­buj­cie!

Składniki

 

 

 

Dynię kroimy wzdłuż na połówki. Usuwamy pestki i wydrążamy środki. Nie pozbywamy się miąższu, ponieważ będzie nam potrzebny do farszu. Kroimy go w kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dynię, kropimy ją oliwą i pieczemy ok. 30 minut – do miękkości. Siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso, przygotowany wcześniej miąższ dyni, rozmaryn i lekko dusimy. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Na tarce ścieramy ser. Połowę dodajemy do farszu i mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika upieczone połówki dyni, nakładamy nadzienie, posypujemy resztą sera i zapiekamy całość jeszcze kilka minut, aż ser pięknie się roztopi.

 

Poznaj nasze sery