0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Dziwne, ale doskonałe, czyli z czym warto połączyć ser

15.03.2018

Znudziły was zwykłe kanapki z serem? Macie dość tradycyjnych grzanek lub tostów? Oto kilka bardzo smacznych kompozycji stworzonych z produktów, które z pozoru w ogóle do siebie nie pasują. Warto spróbować…

 

Przez wieki mistrzowie sztuki kulinarnej opracowali  zasady łączenia ze sobą smaków. Jednak dziś dużym powodzeniem cieszy się eksperymentowanie. Przykład daje nam słynny brytyjski kucharz Heston Blumenthal, który nie boi się tworzyć przepisów ze składników “kłócących się ze sobą”, takich jak kawior z białą czekoladą, albo banany z pietruszką czy łosoś z lukrecją. Okazuje się, że również ser zestawiony z dodatkami, o jakich byśmy nigdy nie pomyśleli, może wprawić w niemały zachwyt!

 

Owocowe szaszłyczki z parmezanem

Trudno uwierzyć, ale ten smaczny ser będzie świetnie komponował się z… truskawką. Wystarczy pokroić truskawki na pół, a na nie położyć kawałeczki parmezanu, całość nabić na wykałaczkę i podawać jako miniszaszłyki, którymi zachwycicie gości. W zastępstwie parmezanu równie dobrze sprawdzi się goliszewski Old Butterkäse lub wykwintny Grand Master.

 

Walijskie grzanki

Do przygotowania tego popularnego na Wyspach dania potrzebny jest jedynie żółty ser (Cheddar lub goliszewski Antek czy Dobrodziej), cebula i… musztarda. Najlepiej ta z gorczycą. Starty ser i pokrojoną drobno cebulę mieszamy z musztardą. Masę nakładamy na kromki pszennej bułki. Zapiekamy do stopienia się sera. Ostry wyrazisty smak tej przekąski znakomicie komponuje się piwem.

 

 

Kanapki dla smakoszy

Figi, szynka parmeńska i mozzarella to produkty, które natychmiast przywołują w naszej wyobraźni słoneczną Italię. Zestawione razem – nie mają sobie równych. Najlepiej będą smakować pomiędzy dwoma kawałkami ciemnego pieczywa z chrupiącą skórką. Innym pomysłem na urozmaicenie domowych kanapek jest bardzo proste połączenie gruszek i sera – nadaje się do tego praktycznie każdy gatunek żółtego lub pleśniowego. Ta kombinacja nie zawiedzie nas nigdy. Jest nie tylko pyszna, ale również bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy pokroić oba składniki w cienkie plasterki i położyć je na pieczywie.

 

 

Mariaż doskonały

Kulinarni smakosze zachwycają się połączeniem sera z miodem. Oba składniki mają świetne wartości odżywcze i wspomagają układ odpornościowy. Można łączyć je tradycyjnie na kanapkach, ale prawdziwym rarytasem będzie fondue. Kawałki żółtego sera maczane w podgrzanym, płynnym miodzie smakują po prostu niebiańsko!

MZ

Poznaj nasze sery