0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Dlaczego ser jest drogi?

20.01.2017

Sklepowe półki z nabiałem kuszą konsumentów szeroką gamą serów – ich kolory, zapachy, konsystencja i kształty często są podobne, natomiast różni je… cena. Czy zatem warto się nią sugerować i dlaczego? Przeczytaj i dowiedz się, jak duże znaczenie dla Twojego zdrowia mają – te dziś wydające się niepozorne – decyzje zakupowe.

 

Tak, dobry ser żółty zawsze będzie mieć wyższą cenę. Na cenę pełnowartościowego produktu wpływają starannie dobrany skład i wysoka jakość. Wybierając sery od sprawdzonych producentów, możesz mieć pewność, że będą one miały pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Sięgając po sery z Goliszewa, otrzymujesz produkty najwyższej jakości w najlepszej cenie.

 

Bycie świadomym konsumentem to podstawa. Dlatego właśnie warto dokonać krótkiej analizy składu serów oraz produktów seropodobnych. Będziesz zaskoczony, jak łatwo można zostać „zwabionym” niską ceną produktu, którą przypłacamy własnym zdrowiem. Czy wiesz, że niektórzy producenci oferują nam żółte produkty ze śladową ilością mleka? Odpowiedź na pytanie, co to w praktyce oznacza, jest bardzo prosta. Otóż zamiast mleka w skład produktu wchodzą tłuszcze roślinne, skrobia, olej, a nierzadko… łój. Opakowania mogą łudząco przypominać oryginalne produkty, dlatego tak ważne jest zachowanie czujności podczas zakupów.

 

“Prawdziwy ser żółty w składzie zawiera mleko, podpuszczkę oraz bakterie kwasu mlekowego!”

 

Prawdziwy ser żółty w składzie zawiera mleko, podpuszczkę oraz bakterie kwasu mlekowego. Mleko użyte do produkcji wysokiej jakości sera przechodzi szereg rozmaitych procesów. Musi zostać gruntownie przebadane i za każdym razem ma spełniać te same, wysokiej jakości kryteria, niezależnie od tego, w skład jakiego sera ma wejść. Kolejna obróbka mleka jest możliwa tylko po przejściu licznych badań, chociażby na wykluczenie obecności antybiotyków, na zawartość tłuszczu w składzie, laktozy, białka, suchej masy oraz stopnia kwasowości. Nie obejdzie się także bez mikrobiologicznej analizy ogólnej liczby komórek somatycznych oraz bakterii. Te laboratoryjne testy, zapewniające najwyższą jakość produktu, są początkiem długiego procesu powstawania sera… Zatem, gdy na etykiecie widzisz w składzie olej roślinny, skrobię pszenną, mleko w proszku, soję czy karagen, możesz mieć pewność, że masz do czynienia z produktem seropodobnym.

 

Wartość odżywcza tego typu wyrobów jest mniejsza pod względem białka oraz wapnia w porównaniu do serów. Produkty z obniżoną zawartością tłuszczu i cholesterolu posiadają zazwyczaj tłuszcz roślinny, który może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Dla wymagających smakoszy przygotowaliśmy dwa sery z mniejszą zawartością tłuszczu, ale z ponadstandardową ilością dobrze przyswajanego wapnia – Piórko i Zawisza.

 

Mamy nadzieję, że po tej lekturze będzie Ci w przyszłości łatwiej dokonywać mądrych wyborów przy sklepowej półce z nabiałem.

Poznaj nasze sery