0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
< Wróć do listy wpisów

Jak zrobić bagietkę caprese?

15.05.2018

Nie jest to skom­pli­ko­wana sprawa. Taką bagietkę robi się dosłow­nie pio­ru­nem. Zna­ko­mi­cie spraw­dza się jako cie­pła prze­ką­ska na wie­czorne spo­tka­nie w gro­nie przy­ja­ciół lub jako zapie­kanka przed poran­nym wyj­ściem do pracy. Ape­tycz­nie roz­to­piona moz­za­rella spra­wia, że danie natych­miast znika.

 

Składniki

 

 

 

 

Bagietkę przecinamy wzdłuż na połowę. Rozgniatamy czosnek, łączymy go z oliwą i smarujemy pieczywo. Mozzarellę i pomidor kroimy w plasterki. Siekamy bazylię. Na bagietce układamy na przemian plaster pomidora i plaster mozzarelli. Całość posypujemy bazylią. Zapiekamy ok.15 minut (do zrumienienia) w 230 st. C. Po ułożeniu na talerzu dekorujemy natką.

 

 

 

Poznaj nasze sery