0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
Nowości

Omlet z pomidorami, cukinią i serem Mimmolle

czytaj
Nowości

Bagietka caprese

czytaj
Nowości

Tartaletki serowo-warzywne

czytaj
Nowości

Szybka potrawka z soczewicą

czytaj
Nowości

Jedz ser – na zdrowie!

czytaj
Nowości

Polska mozzarella – tajniki produkcji

czytaj

Omlet z pomidorami, cukinią i serem Mimmolle

To idealna propozycja na dobry początek dnia   Składniki 3 jaja kilka listków świeżej bazylii jedna mała cukinii 40 g sera Mimmolle Sery z Goliszewa 1 pomidor łyżka masła szczypta soli szczypta czarnego pieprzu   Sposób wykonania Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Umytą cukinię, ścieramy na drobnej tarce. Następnie ścieramy ser Mimmolle. […]

Czytaj więcej

Bagietka caprese

Znakomicie sprawdzi się jako ciepła przekąska Składniki 1 mini bagietka 1 opakowanie Mozzarelli Sery z Goliszewa duży pomidor, ząbek czosnku, kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy z oliwek ekstra vergine sól i pieprz do smaku kilka gałązek zielonej pietruszki do dekoracji   Sposób wykonania Bagietkę przecinamy wzdłuż na połowę. Rozgniatamy czosnek, łączymy go z oliwą […]

Czytaj więcej

Tartaletki serowo-warzywne

Wykwintna przystawka na wieczór z przyjaciółmi   Składniki na 6 tartaletek 250 g mąki 80 g masła 60 ml zimnej wody 1 łyżeczka soli 300 g cukinii 100 g pora 1 mała czerwona cebula 3 jajka 60 ml słodkiej śmietany 100 g sera Mozzarella Sery z Goliszewa 50 g sera Old Mimmolle Sery z Goliszewa […]

Czytaj więcej

Szybka potrawka z soczewicą

Dla tych, którzy lubią lekki i wartościowy obiad   Składniki 8 łyżek soczewicy 4 łyżki kuskus pomidory z puszki krojone szczypta suszonego oregano szczypta suszonej bazylii szczypta słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu, jeden plaster Mozzarelli Sery z Goliszewa łyżka oleju rzepakowego   Sposób wykonania   Kuskus zalewamy wrzątkiem. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy […]

Czytaj więcej

Jedz ser – na zdrowie!

To nie jest jedynie pusty, reklamowy slogan. Prozdrowotne właściwości sera zostały potwierdzone w badaniach naukowych.     Sprawne mięśnie, mocne kości       Najważniejszym składnikiem wszystkich serów jest oczywiście białko. Jego ilość jest różna w zależności od gatunku np. w mozzarelli znajdziemy mniej białka niż w goudzie. Jednak i w jednym, i w drugim przypadku […]

Czytaj więcej

Polska mozzarella – tajniki produkcji

Podobnie jak w przypadku innych wyrobów mleczarskich kluczowe znaczenie ma jakość mleka. Jak się okazuje nie musi już ono być wyłącznie z bawolic. Oto sekrety wytwarzania jednego z najbardziej znanych serów na świecie! Dowiedz się, jak powstaje nasza polska mozzarella!   Od wieków mozzarella produkowana była z mleka bawolic śródziemnomorskich pasących się przez cały rok […]

Czytaj więcej

Ballada o serze, czyli różne oblicza sera w kulturze

Ser to wdzięczny temat. Nie tylko w czysto gastronomicznym znaczeniu. Pojawia się często w bajkach, popularnych powiedzonkach, książkach, a nawet… w polityce! Na początek przyjrzyjmy się dobrze znanemu powiedzeniu „Śmiać się jak głupi do sera”. Okazuje się, że nie bez powodu ser kojarzony jest z dobrym humorem. Otóż żółty przysmak zawiera w sobie dwa niezwykłe […]

Czytaj więcej

Produkcja sera żółtego – tylko dla cierpliwych

Produkcja serów to rzemiosło, w które trzeba włożyć wiele serca na każdym etapie produkcji. By stać się mistrzem w swej dziedzinie, potrzeba lat doświadczeń, pasji i cierpliwości.   Serowarscy adepci swoją pracę rozpoczynają od stażu, czyli od podglądania pracy doświadczonych serowarów. Sposoby produkcji i receptury są często przekazywane z pokolenia na pokolenie, tak jak w […]

Czytaj więcej

Skąd się wziął ser – między historią a legendą

Raczej to nie my uczyliśmy Francuzów jeść widelcem, ale za to z naszych stron pochodzi coś, co uwielbiają. Kilka lat temu archeolodzy dokonali sensacyjnego odkrycia – ser robiło się na Kujawach już 7500 lat temu!   Za tymi rewelacjami stoją nie byle jakie autorytety. Naukowcy z Uniwersytety w Brystolu, Princeton oraz rodzimi archeolodzy z Gdańska […]

Czytaj więcej

Sery w doborowym towarzystwie

Jedni uważają, że nie ma lepszego duetu niż ser i wino, inni zdecydowanie stawiają na piwo. Kto w tym sporze ma rację? Stawiamy na remis! Warto jednak poznać parę zasad, które ułatwią nam wybór.   Ser i wino Podstawowa zasada łączenia win z serami mówi, że im mocniejszy aromat sera, tym bardziej aromatyczne i mocne […]

Czytaj więcej

Anatomia perfekcyjnej deski serów

Szykując przyjęcie, warto pomyśleć o tym prostym w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo atrakcyjnym poczęstunku. Dzięki naszym podpowiedziom każdy bez problemu poradzi sobie z takim zadaniem.     Na pomysł żeby różne gatunki sera podawać jako oddzielne danie, wpadli oczywiście miłośnicy tych specjałów – Francuzi. Mają oni w zwyczaju delektować się nimi każdego dnia podczas wieczornego […]

Czytaj więcej

Najdziwniejsze sery świata

Prawdopodobnie wielu z nas potrafi odróżnić brie od camemberta. Wiemy, że najlepsza mozzarella powstaje z mleka bawolego. Jednak warto czasem zaskoczyć przyjaciół wiedzą na temat niszowych serów wyrabianych w różnych zakątkach świata. Czasem trudno sobie wyobrazić, że można w ogóle to jeść…     Muzyka w brzuchu W Niemczech, a zwłaszcza w rejonie Ren-Men za […]

Czytaj więcej

Najdroższe sery świata

Czy ser może kosztować ponad 4000 złotych za kilogram? Może. W dodatku ma wielu wielbicieli, a są i tacy, którzy mogą wykupić od razu cały roczny zapas produkcji.   Dokładnie tak zrobił jeden z najlepszych tenisistów świata Novak Djoković, który dla swojej restauracji, serwującej wyłącznie zdrowe jedzenie, wykupił całą roczną produkcję serbskiego sera z rezerwatu […]

Czytaj więcej

Dziwne, ale doskonałe, czyli z czym warto połączyć ser

Znudziły was zwykłe kanapki z serem? Macie dość tradycyjnych grzanek lub tostów? Oto kilka bardzo smacznych kompozycji stworzonych z produktów, które z pozoru w ogóle do siebie nie pasują. Warto spróbować…   Przez wieki mistrzowie sztuki kulinarnej opracowali  zasady łączenia ze sobą smaków. Jednak dziś dużym powodzeniem cieszy się eksperymentowanie. Przykład daje nam słynny brytyjski […]

Czytaj więcej

Serowy mundial

Co roku najlepsi serowarzy biorą udział w ekskluzywnych zawodach. Wygrana w konkursie jest gwarancją prestiżu i uznania wśród koneserów. W ślad za tym idą zamówienia od najlepszych restauracji świata.   Londyńska tradycja Word Cheese Awards to największy konkurs na świecie, w którym o mistrzowski tytuł walczą tylko i wyłącznie wytwórcy serów. W zeszłym roku wybór […]

Czytaj więcej

7 faktów o mozzarelli, które warto poznać

Jest jednym z najbardziej znanych serów na świecie. Uchodzi za symbol Włoch i zamiłowania mieszkańców tego kraju do dobrej kuchni. Jednak wciąż niewiele osób zna jej wszystkie tajemnice.   Skąd ta nazwa? Tradycyjnie mozzarella ma różne kształty: kulki, małe kęski (i bocconcini) lub warkocz (la treccia). Powstają z plastycznej masy serowej, którą podgrzewa się, ugniata […]

Czytaj więcej

Jak wędzić sery?

Piękna złotobrązowa skórka, ciekawy aromat i charakterystyczny smak. Te trzy cechy sprawiają, że obok serów wędzonych ciężko jest przejść obojętnie.

Czytaj więcej

Serowe przyjemności

Małe przyjemności są ważne w życiu. Pozwalają nam oderwać się od codzienności, zapewniają chwilę relaksu po ciężkim dniu. Jedną z lepszych rzeczy, jakie można sobie wyobrazić, jest łączenie ich ze sobą.

Czytaj więcej

Sery podpuszczkowe, czyli jakie?

Jest jedna rzecz, bez której serowar nie mógłby się obejść. To składnik gwarantujący ścięcie się mleka i przemianę go w serowarski skrzep. Podpuszczka, bo o niej i o serach warzonych z jej udziałem będziemy dzisiaj mówić, to podstawa pracy serowara!

Czytaj więcej

Co powinien mieć w składzie ser?

Jak kupujesz ser? Podchodząc do półki lub do sprzedawcy za ladą, wybierasz pierwszy z brzegu, czy raczej sprawdzasz skład patrząc, czy jest tam tylko to, co być powinno?

Czytaj więcej

Antek z Goliszewa!

Antek to ten łobuz, którego wszyscy lubią. Nawet jeśli coś spsoci, to tylko po to, żeby wywołać uśmiech na twarzach domowników i znajomych. Szczególnie lubią go dzieci, pewnie dlatego, że jest całkiem słodki. Wiecie o kim mówimy? Nie chodzi o tego urwisa z klatki obok, czy klasy Twojego dziecka. Antek o którym Wam opowiemy to dojrzewający ser z Goliszewa!

Czytaj więcej

Boryna porządny gospodarz.

Boryna to dobry gospodarz. Zawsze dba o swoich domowników, dzieląc się z nimi tym, co ma najlepsze – swoim pysznym, porządnym smakiem. Zastanawiacie się teraz, o jakim Borynie mówimy? Bohaterem tego tekstu jest dojrzewający ser Boryna z Goliszewa, którego oczka dodają uroku nawet najprostszej kanapce.

Czytaj więcej

Jagna Goliszewska panna.

Jagna. Piękna, naturalna, prosto z polskiej wsi. Nie dla niej udawanie kogoś, kim nie jest, woli od razu pokazać swoje najlepsze walory. Pewnie zastanawiacie się, o jakiej Jagnie piszemy. Otóż bohaterką tego tekstu będzie ser dojrzewający Jagna z Goliszewa.

Czytaj więcej

Zagraniczny swojak.

Francja to cudowny kraj, którego losy nieraz krzyżowały się z historią Polski. Jest stolicą wina, serów, sztuki, elegancji i samochodów nie najlepiej nadających się na nasze drogi. Jednak nie o motoryzacji będziemy mówić w tym artykule, a o serach oczywiście.

Czytaj więcej

Lekki jak Piórko.

Lekkość. Istnieje wiele jej rodzajów. Ostatnio jednak w mediach najczęściej słyszy się o tej fizycznej lekkości, a raczej o smukłej sylwetce i dbaniu o odpowiednie odżywianie. Mówiąc krótko, każdy chciałby być lekki jak piórko. Cóż, to świetnie się składa, bo w tym tekście chcemy opowiedzieć Wam co nieco o najchudszym i przy tym bardzo smacznym serze Piórko.

Czytaj więcej

Śniadanie to ważna sprawa!

Porządne śniadanie to podstawa każdego dnia. Bez niego wszystko jest nie tak – organizm nie ma energii na wyzwania, jakie stawia przed nami dzień, czego efektem są zupełnie niepotrzebne nerwy. Przygotowanie dobrego i pożywnego śniadania wcale nie musi być trudne i czasochłonne. W tym wpisie przedstawimy wam goliszewski sposób na pierwszy pełnowartościowy posiłek dnia. Jest nim Wiedeński Ser Riccotta!

Czytaj więcej

Dlaczego ser dojrzewa w folii?

Ser żółty może dojrzewać na dwa sposoby – naturalnie, na tzw. „suchą skórkę”, lub w folii. Na czym polega ten drugi sposób i dlaczego stosuje się go w przemyśle serowarskim?

Czytaj więcej

Dlaczego ser jest żółty?

Każdy wie, że mleko jest białe. Każdy wie też, że ser produkuje się z mleka. Skąd więc bierze on swój żółty kolor?

Czytaj więcej

Dlaczego ser ma dziury?

Mówi się, że to myszy są odpowiedzialne za dziury w serze. Otóż nic bardziej mylnego! Tak naprawdę zawdzięczamy je… bakteriom!

Czytaj więcej

Jak przechowywać ser?

Jak długo ser żółty może leżeć w lodówce? W jakim opakowaniu należy go trzymać? Czy sery można mrozić? Odpowiadamy na te pytania!

Czytaj więcej

Zdrowe śniadanie z serwatkową ricottą

Każdy dietetyk powie, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie.

Czytaj więcej

Jak skomponować deskę serów?

Sery podane na przyjęciu nadadzą mu z pewnością wykwintnego charakteru. Ale jak skomponować deskę serów, aby zaspokoiła gusta naszych gości?

Czytaj więcej

Który ser jest najzdrowszy?

W ostatnich latach żółte sery miały sporo złej prasy. Który z nich jest w takim razie najzdrowszy? Odpowiadamy – każdy!

Czytaj więcej

Który ser ma najmniej kalorii?

Edam, gouda, a może maasdamer? Który ser będzie najlepszy dla osób dbających o smukłą sylwetkę? Oto zestawienie najmniej kalorycznych serów!

Czytaj więcej

Wielkie serowe grillowanie

Lato – sezon grillowy w pełni. Karkówka i szaszłyki przejadły się, dzieci marudzą przy kurczaku? Jak zaskoczyć rodzinę i znajomych podczas kolacji przy grillu?

Czytaj więcej

Dlaczego ser jest drogi?

Sklepowe półki z nabiałem kuszą konsumentów szeroką gamą serów – ich kolory, zapachy, konsystencja i kształty często są podobne, natomiast różni je… cena. Czy zatem warto się nią sugerować i dlaczego? Przeczytaj i dowiedz się, jak duże znaczenie dla Twojego zdrowia mają - te dziś wydające się niepozorne - decyzje zakupowe.

Czytaj więcej

Czy ser można podawać niemowlętom?

Każdy świeżo upieczony rodzic zwraca dużą uwagę na to, jakie produkty pojawiają się w diecie jego malucha. Czy wśród nich może znaleźć się ser żółty? Odpowiadamy na to pytanie!

Czytaj więcej

Dlaczego ser się ciągnie?

Reklamy pizzy na pulchnym cieście z mnóstwem kolorowych składników i toną ciągnącej się mozzarelli – któż z nas się z nimi nie spotkał… A jak to się dzieje, że ser tak wspaniale się ciągnie, ciesząc nasze oczy i sprawiając, że ślinianki zaczynają pracować na najwyższych obrotach?

Czytaj więcej

Jak podawać ser?

Deska serów często pojawia się na różnorakich przyjęciach w gronie rodziny i znajomych. Jak więc odpowiednio podać ser, by wydobyć wszystkie jego walory smakowe i by nie wyjść na serowego nowicjusza?

Czytaj więcej

Jak powstaje ser?

Ser żółty na pewno gościł na Twoim stole niejeden raz, ale czy zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób powstaje? Nasi serowarzy zdradzą Ci wszystkie tajniki tego fascynującego procesu!

Czytaj więcej

Który ser topi się najlepiej?

Na pizzy, w tostach lub jako fondue – niemal wszyscy uwielbiają ciągnący się ser. Jak więc wybrać ten, który do topienia nadaje się idealnie?

Czytaj więcej