0%
Opowieść o naturalnie dojrzałym smaku,
potrzebuje chwili by dojrzeć.
Nowości

Dlaczego ser jest żółty?

2017.01.20 czytaj
Nowości

Dlaczego ser ma dziury?

2017.01.20 czytaj
Nowości

Który ser jest najzdrowszy?

2017.01.20 czytaj
Sortuj:

Jak wędzić sery?

Piękna złotobrązowa skórka, ciekawy aromat i charakterystyczny smak. Te trzy cechy sprawiają, że obok serów wędzonych ciężko jest przejść obojętnie.

Czytaj więcej

Serowe przyjemności

Małe przyjemności są ważne w życiu. Pozwalają nam oderwać się od codzienności, zapewniają chwilę relaksu po ciężkim dniu. Jedną z lepszych rzeczy, jakie mo...

Czytaj więcej

Sery podpuszczkowe, czyli jakie?

Jest jedna rzecz, bez której serowar nie mógłby się obejść. To składnik gwarantujący ścięcie się mleka i przemianę go w serowarski skrzep. Podpuszczka, bo...

Czytaj więcej

Co powinien mieć w składzie ser?

Jak kupujesz ser? Podchodząc do półki lub do sprzedawcy za ladą, wybierasz pierwszy z brzegu, czy raczej sprawdzasz skład patrząc, czy jest tam tylko to, c...

Czytaj więcej

Antek z Goliszewa!

Antek to ten łobuz, którego wszyscy lubią. Nawet jeśli coś spsoci, to tylko po to, żeby wywołać uśmiech na twarzach domowników i znajomych. Szczególnie lub...

Czytaj więcej

Boryna porządny gospodarz.

Boryna to dobry gospodarz. Zawsze dba o swoich domowników, dzieląc się z nimi tym, co ma najlepsze – swoim pysznym, porządnym smakiem. Zastanawiacie się te...

Czytaj więcej

Jagna Goliszewska panna.

Jagna. Piękna, naturalna, prosto z polskiej wsi. Nie dla niej udawanie kogoś, kim nie jest, woli od razu pokazać swoje najlepsze walory. Pewnie zastanawiac...

Czytaj więcej

Zagraniczny swojak.

Francja to cudowny kraj, którego losy nieraz krzyżowały się z historią Polski. Jest stolicą wina, serów, sztuki, elegancji i samochodów nie najlepiej nadaj...

Czytaj więcej

Lekki jak Piórko.

Lekkość. Istnieje wiele jej rodzajów. Ostatnio jednak w mediach najczęściej słyszy się o tej fizycznej lekkości, a raczej o smukłej sylwetce i dbaniu o odp...

Czytaj więcej

Śniadanie to ważna sprawa!

Porządne śniadanie to podstawa każdego dnia. Bez niego wszystko jest nie tak – organizm nie ma energii na wyzwania, jakie stawia przed nami dzień, czego ef...

Czytaj więcej

Dlaczego ser dojrzewa w folii?

Ser żółty może dojrzewać na dwa sposoby – naturalnie, na tzw. „suchą skórkę”, lub w folii. Na czym polega ten drugi sposób i dlaczego stosuje się go w prze...

Czytaj więcej

Dlaczego ser jest żółty?

Każdy wie, że mleko jest białe. Każdy wie też, że ser produkuje się z mleka. Skąd więc bierze on swój żółty kolor?

Czytaj więcej

Dlaczego ser ma dziury?

Mówi się, że to myszy są odpowiedzialne za dziury w serze. Otóż nic bardziej mylnego! Tak naprawdę zawdzięczamy je… bakteriom!

Czytaj więcej

Jak przechowywać ser?

Jak długo ser żółty może leżeć w lodówce? W jakim opakowaniu należy go trzymać? Czy sery można mrozić? Odpowiadamy na te pytania!

Czytaj więcej

Zdrowe śniadanie z serwatkową ricottą

Każdy dietetyk powie, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie.

Czytaj więcej

Jak skomponować deskę serów?

Sery podane na przyjęciu nadadzą mu z pewnością wykwintnego charakteru. Ale jak skomponować deskę serów, aby zaspokoiła gusta naszych gości?

Czytaj więcej

Który ser jest najzdrowszy?

W ostatnich latach żółte sery miały sporo złej prasy. Który z nich jest w takim razie najzdrowszy? Odpowiadamy – każdy!

Czytaj więcej

Który ser ma najmniej kalorii?

Edam, gouda, a może maasdamer? Który ser będzie najlepszy dla osób dbających o smukłą sylwetkę? Oto zestawienie najmniej kalorycznych serów!

Czytaj więcej

Wielkie serowe grillowanie

Lato – sezon grillowy w pełni. Karkówka i szaszłyki przejadły się, dzieci marudzą przy kurczaku? Jak zaskoczyć rodzinę i znajomych podczas kolacji przy gri...

Czytaj więcej

Dlaczego ser jest drogi?

Sklepowe półki z nabiałem kuszą konsumentów szeroką gamą serów – ich kolory, zapachy, konsystencja i kształty często są podobne, natomiast różni je… cena....

Czytaj więcej

Czy ser można podawać niemowlętom?

Każdy świeżo upieczony rodzic zwraca dużą uwagę na to, jakie produkty pojawiają się w diecie jego malucha. Czy wśród nich może znaleźć się ser żółty? Odpow...

Czytaj więcej

Dlaczego ser się ciągnie?

Reklamy pizzy na pulchnym cieście z mnóstwem kolorowych składników i toną ciągnącej się mozzarelli – któż z nas się z nimi nie spotkał… A jak to się dzieje...

Czytaj więcej

Jak podawać ser?

Deska serów często pojawia się na różnorakich przyjęciach w gronie rodziny i znajomych. Jak więc odpowiednio podać ser, by wydobyć wszystkie jego walory sm...

Czytaj więcej

Jak powstaje ser?

Ser żółty na pewno gościł na Twoim stole niejeden raz, ale czy zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób powstaje? Nasi serowarzy zdradzą Ci wszystkie tajnik...

Czytaj więcej

Który ser topi się najlepiej?

Na pizzy, w tostach lub jako fondue – niemal wszyscy uwielbiają ciągnący się ser. Jak więc wybrać ten, który do topienia nadaje się idealnie?

Czytaj więcej